Wil je een verschil maken in het leven van jongeren en overweeg je een loopbaan als docent in het voortgezet onderwijs? Bij NUOVO Scholen staan we klaar om je te begeleiden op jouw weg naar het klaslokaal. Of je nu een mbo-, hbo- of wo-achtergrond hebt, er zijn verschillende mogelijkheden om jouw onderwijsbevoegdheid te behalen en je carrière in het onderwijs te starten.
Hier lees je meer over:
- Welke eisen gelden voor zij-instromers.
- De mogelijkheden met een mbo-diploma.
- De mogelijkheden met een hbo- of wo-diploma.
Wat zijn de eisen voor zij-instromers?
Als zij-instromer kun je lesgeven in het voortgezet onderwijs, mits je voldoet aan enkele basisvoorwaarden:
- Een afgeronde hbo- of wo-opleiding.
- Relevante werkervaring en maatschappelijke betrokkenheid.
- Een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Heb je een mbo-4 diploma en een hbo-werk- en denkniveau? Dan zijn er ook mogelijkheden, bijvoorbeeld in beroepsgerichte vakken op het vmbo. Voldoe je nog niet aan alle voorwaarden? Geen zorgen, er zijn routes om alsnog in het onderwijs aan de slag te gaan.
Mogelijkheden met een mbo-diploma
Met een mbo-diploma kun je in het onderwijs al veel betekenen. Je hebt de volgende opties: de lerarenopleiding voor beroepsgerichte vakken en de ondersteunende functies. Hionder worden de twee mogelijkheden verder toegelicht.
- Lerarenopleiding voor beroepsgerichte vakken: Met een lerarenopleiding voor beroepsgerichte vakken kun je in deeltijd studeren en tegelijkertijd werken. Zo combineer je leren met directe praktijkervaring in het onderwijs.
- Ondersteunende functies: Je kunt ook starten in ondersteunende functies, zoals onderwijsassistent of onderwijsondersteuner. Deze rollen bieden de mogelijkheid om ervaring op te doen en de eerste stappen te zetten in het voortgezet onderwijs.
Mogelijkheden met een HBO- of WO diploma
Met een hbo- of wo-diploma kun je versneld je bevoegdheid halen via drie routes: de kopopleiding, de eduacatieve module en het zij-instroomtraject. Hieronder worden de drie mogelijkheden verder toegelicht.
- Kopopleiding: Wil je in één jaar je tweedegraads bevoegdheid halen? Dat kan met de hbo-kopopleiding. Hiermee mag je lesgeven aan de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vmbo: klas 1 t/m 4, havo en vwo: klas 1 t/m 3). Als je een bachelor hebt in een vak dat aansluit bij een schoolvak, bijvoorbeeld commerciële economie, kun je hiermee leraar economie worden.
- Educatieve module: Met een universitaire bachelor of master in een schoolvak kun je in een half jaar (voltijd) of een jaar (deeltijd) een beperkte tweedegraads bevoegdheid behalen. Hiermee kun je lesgeven aan vmbo-klassen en de onderbouw van havo en vwo.
- Zij-instroomtraject: Met dit traject kun je zowel een tweedegraads als een eerstegraads bevoegdheid behalen. Tijdens het traject wordt beoordeeld welke route het beste bij jou past. Het kan zijn dat je direct je bevoegdheid kunt aanvragen en aan de slag mag als docent. Ook is het mogelijk dat je eerst een tweejarig scholingstraject moet volgen om je kennis en vaardigheden aan te vullen. Als laatste optie kan worden vastgesteld dat je een volledige lerarenopleiding moet afronden voordat je kunt starten met lesgeven.
Samen ontdekken wat past
Bij NUOVO Scholen kijken we samen met jou naar de route die het beste aansluit bij jouw achtergrond en ambities. We bieden begeleiding, scholing en een inspirerende omgeving waarin je als docent én als persoon kunt groeien.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem contact op via ons contactformulier. We denken graag met je mee!